Coronavirus (COVID-19): What you need to know, when travelling
Начална страница Блог топ 10 съвета за пътуване на дълги разстояния

топ 10 съвета за пътуване на дълги разстояния

Каква е разликата между спокоен и раздразнен пътник на автобус? Като изключим вътрешната настройка относно пътуванията с междуградски автобус, подготовката за екскурзията ще Ви помогнат да се насладите на едно приятно пътуване - особено при дълги разстояния като например от София до Атина. Така че ето какво трябва да знаете! Тук сме подготвили топ 10 съвета, които може да използвате, ако планирате пътуване на дълги разстояния с автобус.

 

ПРЕДИ ДЪЛГАТА ЕКСКУРЗИЯ

1. Спестете пари

Нещо, което важи почти винаги: колкото по-рано купите, толкова по-малко плащате. Особено по време на празниците евтините автобусни билети са оскъдни и съответно бързо се разпродават.

Специален съвет: Някои транспортни фирми предлагат до -20% отстъпка от цената на билета, ако той бъде закупен онлайн или чрез мобилното им приложение. Може да проверите например в онлайн страниците на Arda Tur или Tourist Service.

Ако искате да пътувате през седмицата, може да поизчакате малко повече време с резервацията. Много често ще получите най-изгодните оферти само няколко дни преди пътуването.

2. Пътувайте без стрес

Потърсете междуградски автобусни разписания, които Ви предоставят достатъчно буфер за неочаквани промени. Изберете пътуването с възможно най-малко прекачвания и винаги имайте предвид, че автобусът може да се забави.

3. Разпечатайте Вашия билет

Дори ако е достатъчно за някои фирми да притежавате билета в дигитална форма, например на смартфона, Ви препоръчваме да имате билета, изпринтен на хартия. Това може да е от голяма полза за Вас, ако например батерията ви свърши.

Ако това е първото Ви пътуване с автобус до определен град, Ви препоръчваме да вземете със себе си разпечатани копия на градските карти и системата за обществен транспорт, резервацията на хотела, билета за връщане и др.

4. Времето, прекарано в автобуса - не го губете, използвайте го

Преди да тръгнете си помислете как може да прекарате времето в автобуса възможно най-приятно. Всъщност има много автобусни фирми, които предлагат книги безплатно или дори медиен център, но може възможностите им да не Ви допадат.

Някои предложения:

  • Чувствайте се свободни да вземете книга, вестник или списание по Ваш избор.
  • Бъдете продуктивни и следвайте своя отложен списък със задачи, като например да се обадите на баба си или да работите по есе, презентация или лекция, подготовката на поканите за рожден ден и т.н.
  • Алтернативно можете да си починете в автобуса и да поспите малко. В този случай маска за очи, тапи за уши и малка възглавница за път може да са от полза.

5. Подотви багажа разумно

Имайте предвид, че когато пътувате с автобус на дълги разстояния, трябва да сложите багажа си в багажното отделение. Това означава, че по време на пътуването няма да имате достъп до него, за да си вземете книга, възглавница или нещо друго. Всичко, от което се нуждаете по време на пътуването, трябва да бъде опаковано във вашия ръчен багаж. Ще Ви стане некомфортно да разберете, малко след като автобусът е поттеглил, че вашите слушалки или книгата са останали в багажното. Така че, за да се насладите на едно приятно пътуване, е хубаво да имате всичко необходимо, готово под ръка.

Тук сме подготвили списък за оцеляване с неща, подходящи за ръчен багаж:

  • храна и напитки
  • зарядно за телефон, таблет и т.н.
  • външна батерия (ако контактите в автобуса не работят или не съществуват)
  • слушалки за телефон
  • тапи за уши
  • маска за спане + възглавница за път
  • книга, списание, вестник

6. Бъдете навреме

Опитайте се да сте навреме, тъй като междуградският автобус няма да чака! Ако не познавате добре спирката на заминаване или дестинацията, Ви съветваме да отпечатате съответната секция на картата, която намерите в резултите от търсенето. Това ще спести ценно време, докато откриете спирката на отпътуване, в случай че закъснявате. Докато сте в автобуса, можете да се запознаете с района на вашата дестинация. Предварително можете да направите някои проучвания относно крайната спирка на автобуса и системата за градски транспорт. Всичко това допринася за едно спокойно и приятно пътуване.

ПО ВРЕМЕ НА ПЪТУВАНЕTO С АВТОБУС

7. Храна & напитки

Дългото пътуване може да бъде още по-приятно с добра храна и напитки. Опитайте се обаче да не се безпокоите другите с миризмата на храните.

Нашият съвет: По време на дългите пътувания, храната със силна миризма е най-добре да се консумира по време на почивките, извън автобуса. Някои компании също предлагат на борда си закуски и напитки. Опитът обаче показва, че не винаги може да разчитате на това.

СЛЕД ДЪЛГОТО ПЪТУВАНЕ С АВТОБУС

8. Не забравяйте своя багаж

Опитайте се да запомните, къде водачът на автобуса е натоварил багажа Ви. Тъй като шофьорът ще трябва да разтовари чантата, когато слезете, той ще оцени тази информацията по-късно.

Нашият съвет: Пазете дистанция и позволете на шофьора да си свърши работата. Въпреки това, дръжте под око чантата си, докато разтоватват багажа. Така ще бъдете спокойни и ще намалите риска някой по погрешка да вземе Вашата чанта.

Друг полезен съвет: Когато трябва да гоните свързващ автобус - най-добре е багажът Ви да се намира отпред или поне на предно място, за да не чакате дълго време.

9. Споделете вашето преживяване

В случай, че станете доволни от пътуването, е хубаво да съобщите на приятелите, семейството или да споделите вашите преживявания на рейтингова платформа. Транспортната фирма, която предлага добра услуга, заслужава вашата похвала. Може би тази автобусна компания скоро ще Ви предложи други интересни маршрути.

10. Използвайте busradar.bg

Не на последно място ще се радваме, ако продължавате да използвате нашия портал за сравняване на автобусните разписания, за да намерите идеалното пътуване с автобус. Все пак, автобусната мрежа непрекъснато се разраства и почти всеки ден се предлагат нови автобусни маршрути, които лесно можете да сравните на нашия уебсайт.

С тези съвети ние се надяваме, че ще направим Вашата ексурзия още по-привлекателна и Ви пожелаваме добро и изгодно пътуване с автобус - отново и отново!


Идея - онлайн търсачка за автобуси| © cienpies - depositphotos.com

създаден на 20.8.2018 г.
Версията на уеб браузъра Ви е остаряла!

Моля, актуализирайте уеб браузъра си, за да виждате тази страница без грешки. Актуализирай уеб браузър

×